Jak prát vlněné deky a pečovat o ně

První pravidlo zní jednoduše, ale je to nejdůležitější – deku perte a čistětě co nejméně! Úplně to nemiluje, a navíc se umí vyčistit sama – stačí ji vyvětrat nebo protřepat za vlhkého počasí venku. To má deka moc ráda stejně jako ovečky.

Ruční praní

Jestli se deka neobejde bez čištění, zvolte ruční praní. Pokud si na něj netroufáte nebo k tomu nemáte prostorové možnosti, zajděte do ověřené čistírny.

Do pračky ani náhodou

Co vlna skutečně nesnáší, jsou výkyvy teplot. Střídání teplé a studené vody, to jsou přesně ty momenty, kdy se vlna sráží, plstnatí a tuhne. Rychlé pohyby v pračce by z ní navíc udělaly rohožku, nejen tuhostí, ale i velikostně.

Čisticí prostředky

Pokud budete deku prát, vždy používejte tekuté prostředky určené na vlnu. V případě nouze postačí i jemný šampon na vlasy, nejlépe dětský - zkrátka takový, co je bez chemie a přísad. Nikdy nepřidávejte aviváž, ovečky ji také nepotřebují.

Postup

Vodu ohřejte tak, abyste v ní dokázali udržet ruku. Nalijte do ní trochu šamponu a namočte deku. Jemně ji promačkejte, a poté nechte ležet ve vodě asi 30 minut. Mezitím ji párkrát znovu promačkejte nebo jemně promasírujte zvonem na odpady.

Po půl hodině vodu vypusťte a napusťte čistou ve stejné teplotě. Promačkejte deku, opět vyměňte vodu a celý postup ještě dvakrát zopakujte. Ve chvíli, kdy se ve vodě přestanou tvořit bublinky od šamponu, přidejte lžíci octa (ten je skvělý proti zápachu a funguje jako přírodní aviváž) a deku vymáchejte.

Na závěr vypusťte vodu, deku lehce vymačkejte, položte ji mezi dva ručníky, zamotejte a vymačkejte z ní zbývající vodu. Případně ji můžete dát na nejnižší otáčky do pračky.

Sušení

Nikdy nedávejte vlhkou deku do sušičky. Sušte ji vždy položenou na ručnících buď na zemi, nebo na sušáku.

Žmolky

Pokud máte pocit, že se na dece tvoří žmolky, vezměte malý kartáček a celou ji z obou stran překartáčujte. Bude z ní zase krasavice. 

Mastné fleky

S flíčkem si poradíte tak, že papírovým kapesníkem mastnotu vysajete a místo posypete dětským pudrem, který po chvíli zlehka vykartáčujete. Na jiné čerstvé fleky pomáhá studená sodovka, kterou pak opatrně vyperete v ruce. Jestli si s flekem nevíte rady, raději se obraťte na čistírnu. 

Moli

Pokud budete deku pravidelně používat a nenecháte ji smutně ležet v koutě, nemusíte se molů bát.

To nejdůležitější na závěr ♥️

Pečujte o svou deku s láskou, pak vydrží úplně nejdéle.


Děkuji Marii Honzíkové za její text k praní svetrů, který mě inspiroval.