Od piknikových dek po hollywoodské trháky

Kateřina Soukupová vyrábí ty nejkvalitnější vlněné deky, ale dnes už v její nabídce najdeme také povlečení, koberce, plédy a a také úžasné ubrusy. A jeden z nich můžete vyhrát! Kudy vedla její cesta od prvního tkalcovského stavu až po výrobu hřívy pro Českého lva?

Jak jste se vlastně k práci s textilem dostala?

Už jako dítě jsem pořád něco vyráběla - pletla, háčkovala, vyšívala. Vždycky mě bavilo dělat užité věci, a proto jsem šla na Střední umělecko průmyslovou školu v Praze, kde jsem vystudovala obor Tvorba hraček a dekorativních předmětů. Pak jsem navázala studiem na UMPRUM v Ateliéru textilní tvorby.

Vzpomenete si na váš první výrobek?

Určitě to byla nějaká ruční práce - drhaný pásek pro mamku k narozeninám, který má doteď ve skříni, nebo vyšívané prostírání pod stromeček. To mi mohlo být tak deset let.

Už na škole jste si koupila gobelínový stav, jak vás to napadlo? kolik vůbec takový stav zabere místa?

V prvním ročníku na UMPRUM jsme byli na praxi v Moravské gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí, kde jsme tkali koberce. Hodně mě to nadchlo - spolužáci během té doby udělali jeden, já zvládla dva koberce a chtěla jsem se tomu věnovat dál. Byl tam pan dílenský, který měl doma velký gobelínový stav a chtěl ho prodat - tak jsem si pro něj za měsíc jela. Gobelínový stav kupodivu moc prostoru nepotřebuje, tenhle je široký asi 3,5 metru, vysoký 2 metry a hluboký metr. Od té doby mi do sbírky přibyly i další, celkem mám čtyři stavy.