Vše o kobercích #1: Druhy koberců a jejich přednosti

Není koberec jako koberec. Abyste se v záplavě těchhle krásných a praktických doplňků do interiéru neztratili, připravili jsme pro vás malého průvodce světem koberců na pokračování. Nejprve se podíváme na to, jaké druhy koberců vlastně existují a k čemu je takový koberec dobrý. V dalším díle se dozvíte něco o výrobě a údržbě koberců a nakonec vám poradíme, jak vybrat ten nejlepší koberec právě pro vás.

Ručně tkaný, nebo průmyslově vyrobený?

Na trhu v dnešní době existuje nepřeberné množství koberců. Podle způsobu výroby se dělí na ručně tkané (kelimy, které vyrábíme my, nebo vázané koberce s vyšším vlasem, například perské), nebo průmyslově vyráběné koberce. Podle druhu materiálu se můžete setkat s koberci vlněnými, hedvábnými, bavlněnými, koberci z umělých vláken nebo sisalu. A výjimkou nejsou ani koberce z juty (rohože) nebo z mořské trávy. Podle způsobu položení pak máme koberce celoplošné, nebo umístěné volně v prostoru.

Co vlněný koberec v interiéru dovede?

V interiéru je koberec skvělým designovým i funkčním prvkem. Tlumí hluk i nárazy a v místnosti udrží až o 25 % tepla navíc. Koberce z vlny kromě toho dokáží teplotu také regulovat - podobně jako vlněné deky v zimě hřejí a v létě ochladí. Regulují i vzdušnou vlhkost, díky použitému materiálu odpuzují tekutiny a jsou prakticky samočisticí.

Jedinečný kousek

Pokud srovnáváme ručně tkané a průmyslově vyráběné koberce, výhodou toho prvně zmíněného je kromě kvality materiálu také jeho originalita a prvotřídní provedení. A zároveň je to forma investice, která časem nabývá na hodnotě. Autorský koberec je většinou jediný svého druhu. Může být vyrobený přímo na míru konkrétnímu prostoru i požadavkům a je to artefakt, který místnost ozvláštní, oživí, pozmění a vnese do ní novou atmosféru. Ručně tkaný koberec je oboustranný, takže se dá podle potřeby otočit. Pokud kupujete koberec přímo od designera, můžete se v případě poškození individuálně domluvit i na opravě.

Nadchly vás ručně tkané koberce? Podívejte se, jaké máme v nabídce my. A nebo se zastavte v našem nuselském ateliéru a osahejte si je naživo. Budeme se na vás těšit!