Vše o ubrusech a běhounech #1: Zázrak jménem kanafas

A co to je ten kanafas !?!

Kanafasový textil se stává stále populárnějším materiálem pro výrobu ubrusů, běhounů a prostírání. Kanafas je tkanina ze středně hrubých 100% přírodních bavlněných vláken, je utkaná v plátnové vazbě. Je vzorovaná pouze barevnou přízí, ne tiskem. 

Kanafas je tradiční česká pestře tkaná látka ze 100% bavlny s bohatou kulturní a národopisnou historií. Charakteristická je pro něj kombinace osnovního a útkového vzoru, která tvoří obrovské množství barevných kombinací typických pruhů a kostek (káro či piké). Tká se z kvalitní indické bavlny ošetřené kypovými barvivy, která zajišťují její vysokou stálobarevnost.

Takové běhouny a ubrusy jsou velmi pevné se schopností lépe odolávat proti skvrnám. Kanafasový textil má přirozenou schopnost absorbovat vlhkost, což z něj dělá skvělého společníka do kuchyně a jídelny.

Velkou výhodou je také jeho ekologická nenáročnost a udržitelnost. Rostlina roste rychle a je nenáročná na půdu a nevyžaduje použití pesticidů a herbicidů. Kanafasový textil je tedy výrazně šetrnější k životnímu prostředí než textil vyrobený z jiných materiálů.

Nesmíme ale opomenout jeho krásu. Kanafasový textil má přírodní vzhled a širokou škálu barev, což umožňuje výrobu různých stylů a designů. Kanafasové prostírání a ubrusy jsou skvělou volbou pro každého, kdo hledá výrobek, který je pevný, odolný, ekologický a krásný.

Ubrus nebo běhoun? Teď babo, raď! 

Oba produkty slouží ke krytí stolu, avšak mají velký rozdíl ve funkčnosti a vzhledu. Ubrus zakryje stůl celý a může sahat až na zem. Používá se pro celkovou ochranu stolu před poškozením i skvrnami. Běhoun je dlouhý, úzký textilní šál, obvykle umístěný v prostředku stolu nebo i po stranách proti sobě jako prostírka. Ubrusy jsou k dispozici v různých velikostech a tvarech, aby vyhovovaly různým velikostem a typům stolů.

Mezi výhody ubrusů patří ochrana povrchu stolu před poškozením a skvrnami, možnost použití různých velikostí a tvarů podle potřeb stolu a možnost vytvořit různé designové styly dle příležitosti. Neopomenutelnou výhodou je také to, že plně skryje i starší stůl, který se rázem může stát ozdobou a dominantou místnosti.

Nadchl vás kanafasový běhoun nebo ubrus? Podívejte se, jaké máme v nabídce my. A nebo se zastavte v našem nuselském ateliéru, dejte si u nás kafíčko, na stole máme kanafas! Budeme se na vás těšit!