Vše o ubrusech a běhounech #2: Výroba a údržba kanafasu

Něco málo o kanafasu

Kanafas je tradiční česká pestře tkaná látka z 100% bavlny s bohatou kulturní a národopisnou historií. Je charakteristický kombinací osnovního a útkového vzoru, která tvoří obrovské množství barevných kombinací typických pruhů a kostek. Kanafas z Postřekova je upravován a předsrážen se zbytkovou srážlivostí 4 % při prvním praní. Tká se z kvalitní indické bavlny obarvené kypovými barvivy, která zajišťují jeho vysokou stálobarevnost.

Správná péče je klíčem k dlouhověkosti kanafasu

Udržování ubrusu z kanafasu je poměrně jednoduché a obvykle nevyžaduje žádné zvláštní postupy. Následující tipy pomohou udržet ubrus z kanafasu v dobrém stavu:

Pravidelné praní: Ubrusy z kanafasu lze prát v pračce při nízkých teplotách (do 40 °C). Je důležité použít jemné prací prostředky a vyhnout se bělení, aby se zachovala původní barva a kvalita materiálu. Doporučuje se prát ubrusy odděleně od ostatního prádla.

Sušení na vzduchu: Ubrusy z kanafasu by měly být sušeny na vzduchu, nikoli v sušičce. Při sušení na vzduchu schnou ubrusy pomaleji a zachová se jejich pevnost a tvar. Je také důležité kanafas nenechat přeschnout a ihned žehlit nejlépe s párou, z obou stran a na nejvyšší teplotu.

Ochrana před skvrnami: Kanafas může být náchylný k vodě odpudivým skvrnám, proto je důležité snažit se skvrny co nejdříve odstranit. Pokud je to možné, měly by být skvrny odstraněny před praním. Pro odstranění skvrn lze použít jemné čisticí prostředky nebo speciální čistící prostředky na textilie, my máme nejlepší zkušenost se žlučovým mýdlem.

Ochrana před slunečním zářením: Kanafas může být citlivý na sluneční záření a může vyblednout. Proto je důležité chránit ubrus z kanafasu před přímým slunečním zářením, například uchováváním v šatníku nebo skříni. Při skládání je doporučujeme obracet naruby, aby pak nebyly viditelné sklady a barva v nich nevybledla.

Dodržování těchto jednoduchých tipů pomůže udržet ubrus z kanafasu v dobrém stavu a prodloužit jeho životnost. Bude vás pak těšit po mnoho let. 💛

Nadchl vás kanafasový běhoun nebo ubrus? Podívejte se, jaké máme v nabídce my. A nebo se zastavte v našem nuselském ateliéru, dejte si u nás kafíčko, na stole máme kanafas! Budeme se na vás těšit!