Vše o vlněných dekách #2: Výroba a údržba

Ručně tkané vlněné deky se vytvářejí s láskou pravidelným provazováním navzájem kolmých vlněných vláken pomocí tradičního tkalcovského stavu. Celý proces začíná samozřejmě u té nejkvalitnější ovčí vlny. Naše deky jsou utkané v rodinné tkalcovně Kubák ve Strmilově z vlny ovcí českého nebo evropského chovu, podle kterých následně získaly naše deky také svá jména.

A jak je to s ovečkama? 

Stříhání ovcí je důležitou součástí chovu ovcí, kdy se odstraňuje jejich srst, tedy vlna. Tento proces se provádí každý rok jednou až dvakrát, aby se ovcím ulevilo kvůli vysokým teplotám v létě a také, aby se zlepšila kvalita vlny. Tradičně se stříhání provádí ručně, pomocí speciálních nožů nebo nůžek. Ovce bývají přitom položeny na bok nebo do sedu, aby byly stabilní a stříhač mohl pracovat co nejpřesněji.

Vlna se po ostříhání ovcí praním zbaví lanolinu, pak se myká a spřádá do příze do takové tloušťky, která je potřeba ke tkaní. Tedy aby finální deka byla přesně taková, jakou si přejete.

Výroba

Výroba vlněné deky na stavu je časově náročný proces, který vyžaduje kromě šikovnosti také množství zkušeností a vědomostí. Jedině tak je na konci celého procesu pro vás vytvořena odolná a teplá přikrývka, která vás bude hřát a těšit po mnoho let. Základem je nejen ten nejlepší výběr ale i správná údržba.  

Jak se o vlněnou deku starat? Není to složité. Protože je deka z kvalitního materiálu, stačí ji občas protřepat a vyvětrat, nejlépe za vlhka venku. Na odstranění případných skvrn doporučujeme chemické čištění v ověřené čistírně. Pro ty, kdo by chtěli deku prát v ruce, jsme připravili malý návod na našem blogu.

Nadchly vás ručně tkané koberce? Podívejte se, jaké máme v nabídce my. A nebo se zastavte v našem nuselském ateliéru a osahejte si je naživo. Budeme se na vás těšit!